Skip navigation

I kveld hadde Studentersamfunnet i Bergen førpremiere på dokumentaren “En dråpe luksus?” av Per Christian Magnus og Robert Reinlund. Jeg hadde selv ansvaret for å ta bilder for Studentersamfunnet denne kvelden. I dokumentaren går Terje Tvedt og Magnus til angrep på luksusflaskevannprodusenten Voss. De dokumenterer hvordan Voss villeder kundene til å tro at vannet på deres flasker er eksklusivt brevann, mens det egentlig er vann fra et tjern på Sørlandet som deles med en hel kommune. Hvor vidt kommunens innbyggere har luksusvann i springen, eller Voss har springvann i luksusflasker er dermed et åpent spørsmål…

Se gjerne dokumentaren på TV2, mandag, før du leser videre.

Videre taes Voss Foundations “corporate social responsibility-arbeid” i Afrika opp. Sistnevnte ble i hovedsak temaet på debatten som ble arrangert etter førpremieren, hvor Knut Brundtland, lederen i Voss Foundation også var med. Det skal han ha “kredd” for, for i dokumentaren levnes ikke Brundtland noe som overhodet kan ligne på “kredd”.

Terje Tvedt og Knut Brundtland

Det ble en skikkelig opphetet debatt, spesielt sammenlignet med de mer nyanserte og rolige debattene Studentersamfunnet i Bergen vanligvis er arena for. “En dråpe luksus?” peker på noen kritikkverdige forhold i driften av Voss og Voss Foundation. Det er i og for seg på sin plass. Det jeg ikke klarer å svelge med dokumentaren er derimot måten kritikken og de kritiserte fremstilles på. Knut Brundtland drites ut etter alle kunstens regler. Slik blir det når to forskjellige, fler-timer lange intervju kryssklippes ned til en brøkdel. Det er ikke nødvendig og heller ikke fortjent, selv om Voss Foundation absolutt bør bli sett på med et kritisk blikk.

Et av problemene med å drite ut folk på den måten dokumentaren gjør, er at at det flytter hele debatten til et fullstendig uinteressant nivå. Selvfølgelig vil de fornærmede kjempe imot idiotstemplet de påføres. Tiden de bruker på å argumentere mot overspissformulerte anklager fra dokumentaren kunne heller brukes på en ordentlig konstruktiv debatt. Selvsagt vil dokumentaren få mer oppmerksomhet slik den er laget, men målet helliger ikke midlet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: